Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi

(Baltacı Çiftliği Köşkü)

Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmış evlerden olması sebebiyle Kocaeli Kültür Varlıklarını koruma Kurulu’nun 20.11.2007 tarih ve 193 sayılı kararı ile tescil edilen Tigem Atatürk Köşkü Baltacı Çiftliği Köşkü olarak da bilinmektedir. 19. Yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Atatürk’ün Yürüyen Köşkü yaptırmadan önce kullandığı bir yapıdır. Köşk iki katlı, karkas bir yapıdır. Bahçe içinde olmasından dolayı iki sıra halindeki pencerelerle aydınlatılmıştır. Köşk 1981 yılında restore edilerek Atatürk ile ilgili resim ve eşyaların teşhir edildiği özel bir müze konumuna getirilmiştir. Köşkte 2013 yılı şubat ayında tekrar bir restorasyon çalışması başlanılmış olup 2014 yılı temmuz ayında tamamlanmıştır.

Atatürk ve Çocuk Müzesi 30 Ağustos 2014 tarihinde ziyarete açılmış olup, müzenin tefrişatı  klasik Atatürk müzelerinin dışında modern müzecilik anlayışına uygun olarak ilköğretim çocuklarına hitap eden ve çocukların ilgisinin canlı tutan tasarımlardan oluşmaktadır.